Sponsorizare in bani – monografie

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 32/1994, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

La baza oricarei sponsorizari trebuie sa existe un contract de sponsorizare / de mecenat.

Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Mecenatul este un act de liberalitate prin care o PF sau PJ, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o PF, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.

Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.

In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.

Sponsorizarea se poate acorda sub forma de:

  • bani (cash sau virament)
  • bunuri (obiecte de inventar; imobilizari; stocuri; etc.)

In vederea inregistrarii in contabilitate a unei sponsorizari sub forma de baneasca se va face urmatoarea nota contabila:

6584 ” Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări ” = 5121 “Conturi la banci in lei” sau 5311 “Casa in lei”

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 25 alin. (4) pentru determinarea rezultatului fiscal nu sunt considerate “cheltuieli deductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii”.

Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cei care acorda burse private, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

  • valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
  • valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Pe de alta parte, in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici